30 rokov internetu na Slovensku

Dnes je online každý. Od domácej Wi-Fi a káblov sme sa však presunuli k internetu v mobile.

07.08.2024

Internet je dnes jednou zo základných potrieb. Umožňuje nám spojiť sa s rodinou a priateľmi, vyhľadávať informácie aj pracovať. Je pritom až neuveriteľné, že len pred niekoľkými dekádami ešte vôbec neexistoval. 

 

Na úplnom začiatku fungoval ako akademická sieť, na internet sa teda ako prvé pripojili Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a o pár týždňov neskôr aj MatFyz Univerzity Komenského. Pripojenie “so svetom” na internet znamenalo prepojenie s vysokými školami v Prahe a vo Viedni. 

Prvý internet vďaka našim vysokým školám. Prvé weby oveľa neskôr

Naše univerzity už v roku 1991 založili združenie s názvom SANET, ktoré neskôr zakúpilo aj prvý server. Pojem “Internet” však treba chápať správne. Počítače spolu skutočne mohli komunikovať, v tom čase to však znamenalo najmä posielanie e-mailov a prakticky výhradne textu.
 

Inak to ani nešlo, internet bol totiž poriadne pomalý. Skutočný zlom predstavoval až rok 1994, kedy sa na internete objavila prvá webová stránka prístupná cez bežný internetový prehliadač. Bol ňou web Slovenskej technickej Univerzity (STU v Bratislave). Prvý komerčný poskytovateľ domáceho internetu pre domácnosti a firmy, akým je aj 4ka a SWAN, vznikol až v roku 1995. V tomto bode však rozmach a nekonečné surfovanie mohli začať naplno. 

Z dial-upu na optiku a skutočne vysoké rýchlosti

Paradoxne, internet mohol mať doma takmer každý (kto si ho v tom čase vedel dovoliť). Pripojenie desaťtisícov domácností by však v praxi nebolo možné inak ako prostredníctvom káblov, ktoré už v našich bytoch boli.

Na internet sa teda pristupovalo cez pomalé dial-up pripojenie a navyše malo aj ďalšiu zásadnú nevýhodu – ak ste boli online, nikto sa vám nevedel dovolať na domácu pevnú linku. Pamätajte, v tom čase ešte o mobiloch nebolo ani chýru, ani slychu. Na charakteristický zvuk vytáčania pri pripájaní sa k internetu si však dnes s nostalgiou spomína takmer každý, kto dial-up internet mal. 

 

 

Zmenu prinieslo až DSL pripojenie, ktoré síce fungovalo cez tie isté telefónne káble, ale dáta využívali inú frekvenciu ako hlas. Internet a volania sa tak navzájom nerušili. Zvýšila sa aj rýchlosť pripojenia – od jednotiek megabitov za sekundu (Mbps) až po desiatky Mbps v prípade ADSL a VDSL technológií).

 

Práve vyššia rýchlosť rozkrútila kolotoč rastúcej popularity internetu. Vďaka rýchlejšiemu načítaniu sa začali objavovať webové stránky s obrázkami či dokonca videami. Pestrejší obsah zas lákal ďalšie a ďalšie rodiny, aby si internet od niektorého z poskytovateľov objednali aj oni. 

Príchod optiky a odstrihnutie káblov

Hoci internet sa na Slovensku objavil už krátko po roku 1990, tzv. penetrácia používateľov bola oveľa pomalšia. Podľa štatistík Štatistického úradu SR malo v roku 2002 internet menej než 10 % Slovákov. 

V roku 2007 to bola približne tretina aj vďaka rastúcej popularite DSL a výstavba rýchlych optických sietí po roku 2010 toto číslo postupne akcelerovalo. Eurostat uvádza míľnik 75 % domácností v roku 2013. 

 

Dnes je toto číslo ešte oveľa vyššie a odpútali sme sa aj od dosahu našich LAN káblov a Wi-Fi sietí. Vďaka 4G a 5G sieťam sme online prakticky kdekoľvek 24/7, internet totiž máme v mobile. 

 

4ka si to dobre uvedomuje a preto zákazníkom ponúka paušál SLOBODA DÁTA, s ktorým získajú neobmedzené dáta v celej SR. S novou 4ka SIM kartou z nášho e-shopu ho navyše teraz môžete mať len za 4 eurá na 30 dní

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.