Dovolenka z mobilu? S dátami od 4ky nie je problém

Všetko potrebné na pár klikov na displeji. Zostane vám už len balenie.

18.07.2024

Máte už letnú dovolenku za sebou? Ešte nie? Je najvyšší čas vybrať tie najkrajšie miesta, zabookovať príjemný hotel a hlavne kúpiť letenky alebo naplánovať trasu autom. 

 

Môže to znieť ako práca na niekoľko dní, no dnes už všetko zvládnete, nech ste kdekoľvek. Postačí vám mobil a tie správne aplikácie.

 

Kam a ako? 

 

Veľa ľudí začína svoj trip výberom leteniek. Ak narazíte na lacné letenky do krajiny, ktorá je na vašom cestovateľskom zozname, stačí sa odhodlať a vytiahnuť platobnú kartu.

 

Z mobilu môžete kedykoľvek skontrolovať napríklad ponuku nízkonákladových aeroliniek – Ryanair či Wizz Air lietajú aj z Bratislavy, Viedne, Košíc či Budapešti a vo svojich aplikáciách sami propagujú tie najvýhodnejšie akcie. Pokiaľ chcete viac ponúk, využite agregátory ako je Kiwi, SkyScaner alebo domácu appku Pelipecky.  

Povinná výbava do auta

 

Namiesto lietadla sa na dovolenku môžete vybrať aj autom. K moru do Chorvátska to bude rýchlejšie a pokiaľ nabalíte celú rodinu, rozhodne aj lacnejšie. 

 

Podobný nápad má však v júli a auguste mnoho ďalších Slovákov, Čechov, Poliakov či Nemcov. Diaľnice na juh tak môžu byť preplnené a ak narazíte na nehodym riskujete, že si v kolónach postojíte aj pár hodín.

 

Hoďte mobil do držiaka alebo zrkadlite na displeji v aute a spustite aplikáciu Waze, ktorá vďaka internetu aj v zahraničí neustále číta aktuálne dopravné informácie. A čo viac, okrem nehôd dokáže upozorniť aj na policajné hliadky. V takom Rakúsku totiž pokutu určite dostať nechcete. 

 

Ak vlastníte elektromobil, stovky kilometrov na jeden záťah budú o niečo väčšou výzvou než každodenné dochádzanie do práce. S apkou PlugShare však nájdete všetky dostupné nabíjačky aj v zahraničí. 

Nemôžete sa z práce uvoľniť na týždeň či 14 dní? Leto je tiež obdobím krátkych a jednodňových výletov. V rámci Slovenska môžete využiť vlaky. Lístky pre celú rodinu kúpite cez aplikáciu ZSSK s názvom Ideme vlakom.

 

V zahraničí aj doma si budete musieť nájsť vhodné ubytovanie. Ak preferujete pohodlie hotelov, skúste prelúskať ponuku na Booking.com. V prípade, že chcete radšej apartmán alebo celý dom, nájdete ich na Airbnb. Budete sa však musieť dohodnúť s majiteľmi, čo nemusí byť najpohodlnejšie. 

    

Aplikácií, ktoré na dovolenke využijete, je však oveľa viac. Windy je pravdepodobne najlepšia appka na počasie. Pomôže vám odhadnúť, či sa v daný deň oplatí ísť k vode a na turistiku, alebo radšej zvoliť múzeum, prípadne iný indoorový program. Oplatí sa však aj pre všetkých jachtárov či surferov, ukazuje totiž striedanie prílivu a odlivu a výšku vĺn. 

 

Tie najlepšie miesta, reštaurácie a kaviarne počas túlania sa uličkami nájdete na Google Maps, Foursquare či TripAdvisore. Kávu však milujú vo všetkých krajinách sveta. A pokiaľ chcete piť naozaj dobrú, skúste na dovolenke otvoriť aplikáciu European Coffee Trip od skutočných fajnšmekrov. 

 

Kým v hoteloch a reštauráciách po celom svete už dnes takmer určite narazíte na milú obsluhu, autopožičovne zostávajú tým najhorším, čo svet zákazníckeho servisu videl. S aplikáciou Rentalcars však získate aspoň základnú istotu a pomerne dobrú podporu. Skúste ju, možnosť hýbať sa po celom ostrove a vidieť oveľa viac než pláž oproti hotelu, sa určite oplatí.

 

Okrem auta si dnes čoraz viac dovolenkárov požičiava vlastnú loď. Nemusí to byť vôbec drahé a za možnosť presunúť sa od klbka ďalších dovolenkárov na pokojnejšie miesta to určite stojí. Skúste napríklad slovenský portál Boataround

Na dovolenky a výlety sa po prvý raz vydajú aj tisícky tínedžerov. 4ka preto pre každého študenta od 6 do 26 rokov pripravila SLOBODU pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorou dostane až 20 GB dát v SR (z toho až 9,56 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a 50 min/SMS v EÚ. Paušál si aktivujú priamo v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.