Haf-haf! Appky a účty, ktoré potešia psíčkarov

Pomôžeme vám skrotiť psie misky aj vodítka, aby ste pánom doma boli naozaj vy, nie váš štvornohý miláčik.

27.08.2024

Sú ako členovia rodiny, každý deň nám prinášajú radosť a bezhranične nás milujú. S psíkmi je však najväčšia zábava, ak poslúchajú na slovo, neťahajú pri venčení, nechodia na posteľ a môžete ich nechať doma bez obáv, že všetko zničia. 

 

To však vyžaduje trpezlivosť, pevnú ruku a dlhé hodiny tréningu. Našťastie, existuje niekoľko mobilných aplikácií, ktoré vám s výchovou štvornohých miláčikov pomôžu a zvýšia aj ich bezpečie. 

Dogo – tréner v mobile

 

Najsťahovanejšou tréningovou appkou je Dogo (Android, iOS). Privíta vás napríklad radou, že tréning bude najefektívnejší v čase pred kŕmením – na psov totiž dobrôtky aj krmivo fungujú ako motivátor a odmena. 

 

Prvé tréningy sú rozdelené do troch častí: tie ktoré môžete cvičiť ešte doma, teda prevenciu kúsania, tréning privolania alebo očný kontakt, ktorý je mimoriadne dôležitý, aby pes vôbec registroval vaše pokyny. Potom nastane čas presunúť sa von, prestať skákať na návštevy alebo skúšať rôzne triky, ktorými ohúrite ostatných psíčkarov. 

 

Okrem toho si v appke môžete poznačiť údaje o tom, ako vaše šteňa priberá, alebo kedy má naplánované ďalšie očkovanie a strihanie. Po 7-dňovej skúšobnej dobe je aplikácia platená, no určite sa oplatí. Pes je totiž záväzok na dlhé roky a tréning je nevyhnutný. 

Ak hľadáte jednoduchšiu alternatívu, skúste Puppr (Android, iOS). Triky sú tu taktiež znázornené prostredníctvom videí, ale jednotlivé cviky si môžete jednoduchšie odškrtnúť, keď ich pes zvládne. Puppr sa hodí aj keď máte nové zviera. Odporučí vám totiž, v ktorom týždni začať s tréningom základných povelov a hygieny. 

Zvierací Youtuberi a tréneri

Pravidelné podcasty a tipy formou kvalitných videí vám prináša aj YouTuber Zak George na svojom kanáli. Nový obsah pridáva takmer každý týždeň.

 

 

Ak nevládnete angličtinou, nevadí. Česká ČT vysiela pravidelný seriál Kočka není pes, ktorého diely sú dostupé online. Ide o skutočné príbehy psov a ich majiteľov od našich susedov, ktorí potrebovali s výchovou pomôcť od skutočných zvieracích expertov a zvieracích psychológov.

 

Na slovensku je podobným formátom relácia Najvernejší na :1 RTVS. Psím koučom je Juraj Ferko a moderátorom obľúbený herec Juraj Bača. Hľadajte ju v archíve alebo našej 4KA TV

 

Už nikdy ďalší zatúlaný psík

 

Podľa odhadov sa na celom svete ročne stratí až 10 miliónov psov. Majitelia sa potom spoliehajú na sociálne siete, vylepovanie letákov alebo čip. Riešenie je pritom oveľa jednoduchšie.

Tractive napríklad ponúka malý GPS lokátor pripínajúci sa na obojok. Spolu s mobilnou aplikáciou vám kedykoľvek presne ukáže, kde sa váš miláčik nachádza. Appka tiež doručuje upozornenia, ak pes opustí bezpečnú zónu (napríklad výbeh alebo záhradu) a plne nabitý vydrží viac než týždeň.

Za malý mesačný poplatok tak ponúka takmer 100 % záruku, že zabehnuté zviera opäť ľahko nájdete. Počas bežných dní zas sleduje jeho aktivitu a spánok. Na mobile tak uvidíte, či máte svoju prechádzku ešte predĺžiť, alebo nie. 

Podobné, aj keď o niečo profesionálnejšie lokátory ponúka Garmin, jednoduchšou alternatívou zas môže byť aj AirTag pripnutý na obojok. Počítajte však s tým, že AirTag nebude fungovať uprostred lesa, kde sa Bluetooth pripojenie nemôže chytiť ďalších smartfónov v okolí. 


Ak sa rozhodnete pre iný lokátor s klasickou SIM kartou, nie je nič jednoduchšie, než si k nemu objednať 4ka SIM kartu, ktorú vám kuriér donesie až domov. Na vyskúšanie k nej dostanete 1 GB dát v EÚ počas 30 dní. Neskôr si na ňu môžete aktivovať niektorý z našich dátových balíkov, napríklad 1 GB len za 2 eurá na 30 dní.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.