Hráči všetkých krajín, spojte sa! Toto sú najobľúbenejšie videohry všetkých čias

Hry, ktoré hrával každý aj série, ktoré už neprežili, no neustále na ne spomíname. Toto sú hry, ktoré ovplyvnili svet gamingu.

12.07.2024

Počítače, konzoly a čoraz častejšie aj mobilné telefóny a špeciálne prenosné zariadenia ako je Steam Deck či Asus ROG Ally. Video hry naberajú na popularite, aj keď len málokto tuší, že gaming je dnes väčší ako filmový a hudobný priemysel dokopy. 

 

Najlepšie na tom je, že dobré hry si môžete zahrať aj roky po ich pôvodnom vydaní. Tento trend navyše pochopili aj vývojári a čoraz častejšie nám ponúkajú remaky či remastre najobľúbenejších titulov. 

 

Ktoré hry teda všetci milujeme, stali sa absolútnymi klasikami žánru a rozhodne sa ich oplatí hrať dnes a znova? 

 

GTA

 

Najbližší a zatiaľ stále vyvíjaný diel GTA 6 vyjde niekedy na jeseň roku 2025, no už teraz je jasné, že pôjde o hernú udalosť desaťročia a hra rozhodne prekoná predaje všetkých predchádzajúcich dielov.
 

Niektorý z dielov Grand Theft Auto, ktoré tradične spája špičkovú hrateľnosť, neuveriteľne rozľahlú mapu, v ktorej sa dá túlať a jazdiť celé hodiny a humorné hlášky absolútne na hrane dobrého vkusu hral takmer každý.

Za prelomové možno označiť najmä GTA: Sand Andreas, ktoré pridalo množstvo minihier a aktivív mimo hlavných misií, no a zatiaľ posledné GTA V, ktoré spôsobilo ošiaľ aj vďaka multiplayeru v GTA: Online. Bohužiaľ, k nevôli množstva hráčov… multiplayer sa totiž stal pre Rockstars doslova dojnou kravou miliónových tržieb a o dobrých pár rokov oddialilo vydanie GTA 6. Hovorí sa dokonca aj o tom, že GTA V malo dostať plnohodnotné DLC rozširujúce singleplayer príbeh, no ani z neho teda definitívne nič nebude. 

 

Mafia

 

Mafia I a Mafia II z dielne českých vývojárov sú doslova kultovými hrami, ktoré si aj dnes radi zahrajú stovky hráčov. Na našom území je to vďaka špičkovému dabingu, na dobu vydania výbornej grafike, neopakovateľnému príbehu a perfektnej hrateľnosti.  

 

Mafia sa v roku 2016 dočkala aj trojky, ktorú však už vyvíjalo americké štúdio Hangar 13 a chýbalo jej mnoho z vyššie spomenutých lákadiel. Rok 2020 však priniesol remake oboch klasických dielov pod titulom Mafia: Definitive Edition.


Prišla vylepšená grafika aj prepracované ovládanie a ak si dnes budete chcieť Mafiu zahrať znova, práve táto verzia by mala byť tá, ktorú si stiahnete. 

 

The Sims 

 

Kto nepoznal Simsov, určite okolo roku 2000 nehral počítačové hry. Simulátor “skutočného života” nám umožnil postaviť si vlastný dom a organizovať tie najlepšie párty.

 

Absolútne originálny koncept k počítačovým hrám rozhodne prilákal aj množstvo dievčat. Podľa prieskumov tvoria práve ženy vo veku 18 až 24 rokov až 60 % celkového počtu hráčov The Sims. 

 

Séria je známa aj tým, že EA poctivo zarábalo vydávaním ďalších a ďalších expansion packov, ktoré väčšinou pridávali len nový nábytok a oblečenie, vďaka nim sa však Simsovia pozreli aj na dovolenku, naučili sa čarovať, dostali domácich maznáčikov a podobne. 

 

Posledné The Sims 4 však vyšli už v roku 2014 a zdá sa teda, že éra simulátora života je už za nami. Hra však aj vďaka tomu prešla do free-to-play módu a zahrať si ju tak môžete aj zadarmo. V príprave je navyše konečne oficiálne už aj The Sims a čoskoro by sme sa mali dočkať aj konkurencie pod názvom Paralives a kórejskej inZOI


 

 

FIFA

 

Hra, na ktorú každý rok nadávame, že je to opäť to isté, len s aktualizovanými zostavami… no napriek tomu ešte nikto nevyrobil lepší futbal, akým je FIFA, alebo najnovšie už EA Sports FC 24. 

 

Hodiny zábavy proti online protihráčom, alebo ideálne herné párty s dvojicou ovládačov u nás doma sú receptom, ktorý bude fungovať zrejme naveky. FIFA, teda pardon, futbal od EA postupom rokov pridal aj ženské futbalové ligy, vylepšil pohyb, grafiku a najnovšie doplnil úplne nový “streetový” futbal v móde zvanom Volta.

 

Need For Speed

 

Podobne ako GTA, aspoň jeden diel Need For Speed hral určite úplne každý. Séria začínala ako lákavé preteky luxusných športiakov na bežných cestách, kedy bolo treba kľučkovať medzi bežnou premávkou.

Dvojka potom pridala možnosť hrať proti kamošovi na rozdelenej obrazovke, ešte dávno pred boomom internetu a online multiplayeru. Skutočnou revolúciou však bol až tretí Need For Speed: Hot Pursuit, ktorý ponúkal napínavé naháňačky s políciou, alebo naopak, do áut s majákmi, vybavených “spike-stripmi” posadil nás, hráčov. 

 

Aby toho nebolo málo, NFS Underground v roku 2003 priniesol svet tuningu, polepov, pridaných krídel a úprav bežných vozidiel. Trúfame si povedať, že ak by nebolo NFS, v kinách by sa nikdy neobjavila séria Rýchlo a zbesilo. 


Bohužiaľ hru a filmy v poslednom čase spája podobné tempo úpadku oboch sérií. Na nový diel sa teda už nikto veľmi neteší, no spomienky zostávajú.

 

Super Mario

 

Hry nie sú len svet počítačov a herných konzol. Svoj svet má aj Nintendo s platformou Nintendo Switch, ktorá prináša jednak extrémne chytľavý a originálny príbeh (Zelda) alebo ikonické skákačky.

 

Platformovka Super Mario je ikona, ktorú pozná takmer každý, aj keď nikdy neskákal na niektorej spomínanom Switchi alebo GameBoyi.

 

Celá frančíza však rozhodne nie je len o skákaní na 2D leveloch. Super Mario sa objavil už vo vyše 200 hrách a aj samotný soundtrack, respektíve titulná skladba patrí k tým najznámejším v celom hernom priemysle. 

Counter-Strike

CS-ko začínalo ako multiplayerová strieľačka, kde sa proti sebe päťčlenné tímy “teroristov” a “counter terrorist” jednotky hrali na niektorej z vopred pripravených máp. Cieľom hry v každom kole je buď úplne eliminovať nepriateľov tím, alebo odpáliť či zneškodniť bombu.

 

Pôvodne sme Counter-Strike hrávali v herniach či na LAN párty s poprepájanými počítačmi, internet však priniesol aj možnosť hrať z domu a proti komukoľvek na svete.

Counter Strike tiež vytvoril celý svet e-sportu a profesionálnych turnajov, kde tí najlepší zarábajú často viac ako bežní športovci. Len minulý rok pritom Valve vydalo Counter-Strike 2, verziu s vylepšenou grafikou a hernou mechanikou, ktorá znova obnovila záujem hráčov rozdať si to proti sebe. 

 

World of Warcraft

 

World of Warcraft vytvoril novú kategóriu MMORPG, teda multiplayerovky založenej na hrdinoch, kde každý hráč ovláda jedného so špecifickými vlastnosťami pri boji proti monštrám a iným hráčom.  

Za zmienku stojí aj League of Legends ktoré je vďaka intenzívnym a krátkym zápasom vhodné aj na multimiliónové e-sports turnaje a namiesto otvoreného sveta ponúka ohraničené bojové arény.

Minecraft

 

Minecraft je sandboxový svet tvorený špecifickou “hranatou” grafikou, ktorá však prilákala milióny hráčov. Aktuálne ide o vôbec najpopulárnejšiu hru na svete.

Cieľom je stavať, vytvárať a craftovať nové materiály a hlavne prežiť, podľa toho, či hráte Survival mód, alebo Kreatívny režim. Známe sú aj príbehy, kedy hráči po hodinách a hodinách práce vytvorili na uzavretých serveroch verné napodobeniny napríklad sveta z Harryho Pottera či iných svetov. 

 

Fortnite

 

Fortnite spolu s Player's Unknown: Battlegrounds odštartoval aktuálny ošiaľ okolo tzv. battle royale hier, kedy proti sebe pokojne aj stovka hráčov súperí na neustále sa zmenšujúcom svete a víťazom je ten, kto prežije ako posledný.

 

Z podobného konceptu ťaží aj Call of Duty: Warzone či Apex: Legends, Fortnite však nabralo popularitu aj vďaka fantasy svetu, množstvu skinov a doplnkov a možnosti stavať budovy a objekty, ktoré vám pomôžu k obrane či útoku. 

 

Poriadny gaming s poriadnym internetom

 

Aby ste si mohli stiahnuť a zahrať ktorúkoľvek z týchto hier, potrebujete doma poriadny internet od 4ky, ktorý zvládne poháňať všetky vaše počítače, herné konzoly, mobily aj ďalšie zariadenie pripojené na domácu Wi-Fi.

 

Rýchle a neobmedzené optické pripojenie pre vašu domácnosť môže byť vaše už od 7 eur mesačne. A pre tých najnáročnejších ponúkame superrýchly internet s rýchlosťou až 1000 Mbit/s, s ktorým získate rozhodujúcu výhodu v každom online súboji.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.