Ako si objednať nový mobil s paušálom od 4ky s extra zľavami?  VIAC INFO 

Hudba, korenie života! 8 tipov, ako si ju vychutnať

Čo ste o počúvaní hudby z mobilu určite nevedeli a ako ušetriť na streamovacích službách? 

30.09.2024

Nedokážete bez slúchadiel a svojej obľúbenej muziky ani vyjsť z domu? Nie je na tom nič zlé. Konkrétne skladby si často spájame s najdôležitejžitejšími udalosťami v našom živote a hudbu tiež používame ako “nakopávač” vo fitku, pred dôležitou skúškou alebo len tak, pri nočnej jazde v aute.

 

Moderná doba zároveň prináša moderné riešenia a naše kazety či CD-čka nahradili streamovacie aplikácie. Vďaka nim máme obľúbené skladby od uší vzdialené len pár sekúnd. Čo je však ešte dôležitejšie, môžeme vďaka nim objavovať aj úplne novú hudbu. Prinášame pár tipov, o ktorých možno nevedeli ani tí najväčší hudobní znalci. 

 

1. Medzi streamovacími službami sú rozdiely. Môžete s nimi aj ušetriť

 

Spotify, Apple Music či YouTube Music pozná asi každý. Najobľúbenejšie Spotify môžete počúvať aj úplne zadarmo, medzi skladbami však musíte strpieť občasné reklamy ako v rádiu, nižšiu kvalitu a nemožnosť prehrávať skladby z albumu v presnom poradí. 

 

Spotify je na mesiac zadarmo, potom jeho predplatné stojí 6,49 eur mesačne. Môžete sa však rozhodnúť aj pre Duo konto s partnerom alebo kamošom za 8,99 eur / mesiac pre dve osoby, alebo plán Family pre maximálne 6 ľudí za 10,99 eur mesačne.

 

V Spotify, mimochodom, nájdete aj všetky svoje obľúbené podcasty a pri mnohých skladbách ponúka aj lyrics, takže si budete môcť pospevovať presný text! 

 


 

Apple Music stojí rovnakých 6,49 eur mesačne, ušetriť však môžete s rodinným (9,99 eur) alebo študentským predplatným s ISIC kartou za 3,49 eur mesačne. 

 

Už menej známe je, že s novým iPhonom alebo AirPodmi dostanete od Apple až 3 mesiace Apple music zadarmo. A keďže sme tu mali september a predstavovanie nových zariadení, táto možnosť sa nepochybne bude týkať množstva ľudí. 

 

 

Podobne nastavený je aj YouTube Music. Základ máte po mesačnej skúšobnej dobe za 5,99 eur mesačne, rodinné predplatné pre maximálne 5 osôb od 8,99 eur mesačne a študenti môžu ušetriť so zľavou na 2,99 eur mesačne.

 

2. Rozdiely v kvalite? Áno, ale kvalitu zvýšite aj sami 

 

Platí, že kvalita hudby bude závisieť od kvality slúchadiel, ale aj parametrov vášho telefónu. Káblové slúchadlá teoreticky ponúknu vyššiu kvalitu ako niektoré smartfóny, ktoré nepodporujú najnovšie Bluetooth kodeky. 

 

Najjednoduchšie si však kvalitu hudby môžete zvýšiť v nastaveniach streamovacej aplikácie zvýšením dátového toku. 

 

V prípade Spotify je to napríklad v Settings a položke Audio Quality, kde si môžete dátový tok nastaviť zvlášť pre Wi-Fi a mobilné dáta. Miniete síce o niečo viac dát, no s poriadnym paušálom sa ich nemusíte báť. 

 

3. Streamovacie appky pre fajnšmekrov


Za zmienku stojí aj fakt, že kým Spotify ponúka maximálny dátový tok 320 kbps, Apple Music používa kvalitnejšie “bez stratové” kódovanie 24-bit / 192 kHz. Mnohí používatelia hlásia, že rozdiel v kvalite naozaj počujú. 

 

Ak vám ide naozaj o všetky tóny v skladbe, skúste aj konkurenčný Tidal, ktorý ponúka skladby v bezstratovej kvalite či FLAC formáte. Cena je porovnateľná za 6,49 eur mesačne.

 

4. Používajte playlisty a pomáhajte algoritmu

 

Streamovacie služby vám okrem tvorby vlastných playlistov a možnosti výberu mixov rockovej či indie muziky ponúkajú obsah na základe vášho vkusu, podobne ako napríklad Instagram. 

 

Algoritmu však niekedy musíte trochu pomôcť. Spotify napríklad v dynamickom playliste Discover Weekly, ktorý má každý používateľ špecificky ušitý “na mieru” a ponúka ukážku skladieb, ktoré by sa vám mohli páčiť. Dôležité je však skladby, ktoré sa vám nepáčia, odstraňovať kliknutím na “-” a jasne tak dať najavo, že tento žáner či interpret nie je nič pre vás. 

 

Naopak “+” skladbu uloží priamo do vášho playlistu. Podobne funguje Release Radar, ktorý upozorňuje na nové single vašich obľúbených kapiel.

 

5. Rádio ešte nezomrelo. Treba si však vybrať to správne

 

Kedy si sme FM rádiá z mobilu počúvali tak, že káblové slúchadlá zároveň slúžili ako anténa. Bolo to zadarmo a dostupné aj aj na miestach bez internetu. Dnes ich však väčšina z nás ani nemá kam pripojiť. 

 

Napriek tomu však môžete tradičné slovenské rádiá počúvať aj naďalej, napríklad prostredníctvom appky Radia.sk pre Android alebo iOS

 

Tá vám sprístupní všetky stanice cez ich internetový stream.

 


 

6. Počúvajte hudobných influencerov

 

Ak si kupujete nové auto alebo nový mobil, pravdepodobne si predtým na internete pozriete všetky dostupné recenzie. Hudbu dnes môžeme skúšať aj “zadarmo”, no niekedy sa oplatí počúvať niekoho, kto dokáže na nové albumy upozorniť.

 

Pravdepodobne najznámejším hudobným influencerom je Anthony Fantano z The Needle Drop, ktorý na svojom YouTube a Instagrame takmer každý deň recenzuje nové albumy v krátkych videách. 

 

Čo povedať k novinkám má aj Zane Lowe, moderátor jedného z rádií v Apple Music. Na jeho Instagrame nájdete aj ukážky z rozhovorov s najznámejšími umelcami. 

 

 

 

7. Vyskočte z mainstreamu a podporte začínajúcich umelcov

 

Spotify či Apple Music pozná každý a hoci dnes tu môžu svoje skladby publikovať aj menší umelci, algoritmus vás k nim len tak ľahko nenavedie. 

 

Zatiaľ neznáme budúce hviezdy či perfektné DJ-ské sety hľadajte skôr v appkách ako je SoundCloud (Android, iOS) či Mixcloud (Android, iOS). Svoje novinky a mixy tu zdieľajú aj bežní ľudia, ktorých tak podporíte a pomôžete im sa presadiť. 

 

Malé kapely a interpretov môžete podporiť aj cez appku Bandcamp (Android, iOS). Tá dokonca ponúka funkciu, kedy jeden nový album naraz počúvate s ostatnými fanúšikmi a môžete tak o ňom naživo diskutovať. Je to ako kino, len na hudbu! 

 

 

8. Užívajte si hudbu naplno s poriadnym paušálom

 

Mladí majú slúchadlá v ušiach takmer 24/7. Aby sa nemuseli báť, že ňou minú všetky svoje dáta, máme pre nich špeciálny paušál SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE od 4ky, ktorý im dá až 20 GB v SR (z toho 9,56 GB v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS v celej EÚ.

 

Získať ho môže každý študent vo veku od 6 do 26 rokov. Aktivovať sa dá priamo v aplikácii Moja 4ka a platiť sa môže pohodlne a automaticky z platobnej karty.


4ka ponúka aj lacnejšiu verziu, ktorá stojí len 4 eurá na 30 dní a ponúkne ti 4 GB dát a k tomu 50 min/SMS v celej EÚ. O prenesené gigabajty sa tak už viac netreba starať.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.