Maturita, skúška dospelosti! Ako sa pripraviť na ústne skúšky?

Šťastie praje pripraveným. Najlepšie sa pripravíš s týmito appkami.

20.05.2024

Prvú časť svojej (zatiaľ) najdôležitejšej skúšky v živote má väčšina maturantov a maturantiek už za sebou. Tento týždeň však pre žiakov posledných ročníkov stredných škôl a gymnázií začína druhá, ústna časť maturitných skúšok. 

 

Maturitný týždeň pritom školy môžu určiť na ktorýkoľvek v rozmedzí od 20. mája až do 7. júna 2024

 

Žiaci väčšinou dostanú maturitné otázky vopred. Ide o akési okruhy tém zo slovenčiny, angličtiny, dejepisu a iných maturitných predmetov. Tie by si následne mali vypracovať zo svojich poznámok počas posledných 4 rokov, z učebníc a iných zdrojov. Našťastie, moderné nástroje a appky dnešným maturantom situáciu uľahčujú a umožňujú spolupracovať. 

Všetko na jednom mieste, témy vypracované so spolužiakmi

Aby ste si všetky témy nemusel zbytočne kopírovať, môžete si napríklad so spolužiakmi založiť zdieľaný Google Disk alebo iné podobné úložisko, kde môže každý nahrať niektorú z otázok, rozšíriť odpovede alebo komentovať časti, na ktorých mu niečo nesedí. 

 

Takto vypracujete všetky otázky, aj keby ste začali len počas voľna pred maturitným týždňom! Horšie však bude si to všetko zapamätať. 

Našťastie, Google Disk má mobilnú apku aj pre Android a iPhone, takže z poznámok sa budeš môcť učiť naozaj kdekoľvek máš prístup k internetu. 

Kde nájsť už vypracované otázky?  

Učitelia hovoria, že ak si počas roka dával pozor a písal si poznámky do zošita, odpovede na všetky maturitné otázky v ňom rozhodne nájdeš. Ale dobre vieme, ako to chodí…

 

Stránka Zones.sk je zrejme najosiahlejšou databázov referátov a vďaka appke Zones Referáty pre Android sa k nim dostaneš aj z mobilu. Tu teda môžeš hľadať podklady, avšak počítaj s tým, že nie každý písal práve ten najväčší bifľoš. So spolužiakmi si tak dôkladne overte, či sú informácie naozaj správne a hlavne je tam to, čo bude chcieť prísny učiteľ v strede maturitnej komisie. 

Hovorí sa tiež, že na maturitách aj v živote nevyhráva ten, kto má najviac v hlave, ale ten, kto sa vie zo všetkého “vykecať”. Na to však potrebuješ tzv. všeobecný rozhľad – teda schopnosť dlho rozprávať o hocičom a pôsobiť, že tomu rozumieš. 

 

Ale koniec srandy. Slovenský portál Zmudri.sk je plný praktických videokurzov, ktoré určite využiješ aj po strednej škole. Jedno z videí ťa napríklad naučí, ako zvládať stres zo skúšok, iné však hovoria aj o udalostiach pred rozdelením Československa, takže ich využiješ aj kvôli dejepisu. 

 

Poriadny paušál pre všetkých mladých od 4ky

Počas maturít musí byť mobil vypnutý a uložený niekde v taške. Pri učení ti však rozhodne pomôže. A aby si sa k vyššie spomenutému obsahu dostal kedykoľvek a kdekoľvek, mal by si v mobile mať nový paušál SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE od 4ky. Namiesto nezmyslov ti dajú až 20 GB dát v SR (z toho 9,56 GB v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu pribalíme ešte 50 minút na volania alebo SMS v celej EÚ.


Získať ho môže každý vo veku od 6 do 26 rokov. Aktivovať sa dá priamo v aplikácii Moja 4ka a platiť sa môže pohodlne a automaticky z platobnej karty 

 

4ka ponúka aj lacnejšiu verziu, ktorá stojí len 4 eurá na 30 dní a ponúkne ti 4 GB dát a k tomu 50 min/SMS v celej EÚ, ak viac nepotrebuješ. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.