Ako si objednať nový mobil s paušálom od 4ky s extra zľavami?  VIAC INFO 

Podcasty pre školákov aj profesionálov! Týchto 10 by ste nemali zmeškať

Vedomosti dnes môžete nasávať aj ušami. Vybrali sme najlepšie podcasty pre školopovinných aj dospelých.

12.09.2024

Školský rok sa už naplno rozbehol. Nové poznatky a informácie však zďaleka nepotrebujú len školáci a hlad po vedomostiach vôbec nemusíte zaháňať len knihami a učebnicami.

 

Čoraz populárnejšie sú podcasty, ktoré si môžete do uší pustiť vo fitku alebo počas cesty vlakom. V niektorých moderátori každý týždeň rozoberajú jednu zaujímavú tému, do iných zas volajú hostí, ktorí sú ozajstní experti vo svojom obore a okrem teoretických vedomostí uspeli aj v praxi.  

 

Vybrali sme tie najlepšie pre študentov aj dospelákov s ich vlastnými problémami a starosťami. 

Dejepis Inak 

 

Sandru z Dejepis Inak poznáte aj z YouTube a jej obsah svojim žiakom často odporúčajú aj samotní učitelia. V každom dieli si vyberie jednu dôležitú tému, ktorú sa snaží rozobrať s historickou presnosťou, pridáva však aj rôzne zaujímavosti a veci, ktoré ste možno nevedeli. 

 

Výhodou je tiež to, že sa dokáže zamerať aj na aktuálne udalosti, ktoré v našich starých učebniciach ešte nenájdete. Nedávno napríklad pripravila sériu o Európskej únii alebo o vzniku rómskych osád, ktoré nájdete aj na Slovensku.

 

Vedátor

 

Jozef Kleberc a známy vedecký influencer Samuel Kováčik každý týždeň diskutujú najmä o fyzike a vesmíre, teda oblastiach, v ktorých si aj tí najlepší profesori musia priznať, že o nich stále viac nevieme ako vieme. 

 

Jednotlivé témy však vedia priniesť populárno-náučnou formou, takže určite nikoho nenudia a práve naopak, v deckách možno prebudia túžbu ísť študovať na MatFyz alebo inú fakultu pre budúcich vedcov a výskumníkov. 

 

V posledných častiach pribúdajú aj rozhovory so skutočnými vedeckými kapacitami a tzv. FAQ diely, kedy obaja odpovedajú na otázky od poslucháčov. 

 

Veda na dosah

 

Dostať vedecké poznatky k ľuďom zrozumiteľným jazykom – to je motto menej známeho podcastu Veda na dosah, ktorý však už dlhšie vychádza jeden či dvakrát za mesiac. 

 

Epizódy majú často aj hodinu, sú teda dlhšie ako v prípade Dejepisu Inak či Vedátora. Venujú sa však napríklad aj fenoménu ADHD, ktorý aj vďaka vplyvu sociálnych sietí sťažuje sústredenie a vzťahy mnohým mladým ľuďom. Počúvať však môžete aj o klimatickej kríze, technológiách vírusoch či nespavosti spôsobenej svetelnou kontamináciou.

 

MediCast

 

MediCast je podcast od medikov pre medikov – študentov rôznych lekárskych fakúlt, ktorý sa rozhodli pre jedny z najťažších škol, no najdôležitejších povolaní. 

 

V jednotlivých epizódach vyspovedali napríklad dermatologičku, gynekologičku alebo záchranára, ktorý jazdí zo sanitkou a lieta s vrtuľníkom. Budúcim medikom tieto podcasty možno pomôžu vybrať si svoju budúcu špecializáciu, nám ostatným zas pomôžu dozvedieť sa čosi o vlastnom zdraví a priblížia často život našich lekárov. 

 

24 hodín na úspech: Obchod a Podnikanie

 

Podcast, v ktorom sú hosťami úspešní podnikatelia zo Slovenska, vám pomôže nájsť motiváciu vstať do práce či školy a možno aj začať budovať nejaký vlastný projekt. 


Rozprával v ňom už expert na predaj nielen v e-shopoch, zakladateľ domácej značky barefoot topánok či dizajnér Jakub Ptačin.

 

Ekonómia ľudskou rečou

 

Matematiku a čísla majú na škole radi len tí najodvážnejší, v bežnom živote sa však určite oplatí rozumieť ekonomike, investíciám alebo osobným financiám a to zďaleka nie len vo chvíli, kedy uvažujete o hypotéke na vlastné bývanie. 

 

Podcast Ekonómia ľudskou rečou má všetko už v názve – odborníci vám vysvetlia, či sa oplatí investovať do nehnuteľností, prečo Slovensko platmi stále zaostáva za Západom alebo či sa potrebujete mať fotovoltické panely na streche vášho domu – to sú témy len niektorých posledných podcastov.

 

Ve vatě

 

Z rovnakého súdka je aj český podcast novinárky Markéty Bidrmanové s jej hosťami z radov bankárov a ekonómov, ktorí vám – ľudskou rečou – poradia, kam investovať už pár stoviek eur z každej výplaty a šetriť si tak na dôchodok, aké to bude s úrokmi na hypotékach a aké témy hýbu svetom peňazí a financií. 

 

Vinohradská 12

 

Nestíhate sledovať správy alebo už máte plné zuby statusov a článkov o politike? Podcast Vinohradská 12 od Českého rozhlasu dokáže aktuálne udalosti zhrnúť trochu inou formou a vysvetliť ich v súvislostiach.

Správy od najbližších susedov navyše v rovnakom pomere dopĺňajú aj tie zo sveta, takže si naozaj rozšírite obzory. 

 

Espresso on Air

 

Na Slovensku sa o podobný formát snaží magazín Forbes, ktorý prináša každodenný prehľad správ za posledných 24 hodín zo sveta biznisu, otravnej politiky tam tak budete počuť oveľa menej, než v bežných spravodajských podcastoch. 

 

4kast

 

Vlastný podcast má aj 4ka. Dozviete sa v ňom o novinkách vo svete technológií, mobilov, volaní a služieb mobilných operátorov.

 

Posledná časť je ako ušitá pre študentov, ktorí stále milujú počítačové hry. Hovorili sme v ňom o e-gamingu a o tom, v čom sú elektronické športy podobné tým skutočným zo štadiónov či televíznych obrazoviek. 

 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.