Prebuď v sebe umelca! 9 appiek, s ktorými z teba bude maestro

Spoznávajte umenie alebo ho vytvárajte priamo na vašom mobile. Tieto aplikácie musíte vyskúšať.

14.04.2023

15. apríl je svetovým dňom umenia. Možno si ako prvé predstavíte galériu s obrazmi, no umením môže byť aj zvuk, fotografia či prakticky čokoľvek iné. 

 

Vďaka kvalitným foťákom a šikovným apkám v mobiloch dnes môže pekné veci tvoriť prakticky každý. Skúste to napríklad s týmito!

 

Profesionálna zrkadlovka priamo vo vrecku? 

 

Moderné smartfóny robia skutočne parádne fotografie, no pokiaľ nechcete pridávať fotky ako všetci ostatní, treba sa s výsledkom trochu pohrať a čarovať s clonou či rýchlosťou uzávierky.

 

Drahšie Androidy väčšinou ponúkajú aj manuálny režim, iPhonom však chýba. Všetky možnosti vo vašom drahom smartfóne tak odomknete napríklad s aplikáciou Halide (iOS).

 

Fotky dokáže ukladať do formátu RAW pre ďalšie úpravy, hĺbku objektov v režime Portrét počíta umelá inteligencia a autori si dokonca vymysleli aj 10-dňový kurz, ktorý vás naučí pracovať s apkou a vysvetlí všetky základy fotografie. 

Potom by ste sa však od instagramových filtrov mali presunúť k niečomu profesionálnejšiemu. Adobe Lightroom (Android, iOS)  je cestovná verzia Photoshopu do mobilu alebo tabletu. 

 

Používajú ju aj mnohí profesionálni fotografi, ktorí si fotky zo svojej zrkadlovky pošlú napríklad do tabletu a okamžite sa vrhnú na tie najdôležitejšie úpravy, aby mohli zábery poslať klientovi či do redakcie čo najskôr. 

Appky pre tých s (nielen) hudobným sluchom

 

Fotografi alebo maliari skúšajúci preraziť môžu svoje výtvory svetu ukázať na Instagrame. Kde ale zdieľať svoje portfólio v prípade, že tvoríte niečo pre uši?

 

Domovom všetkých začínajúcich aj pokročilých DJ-ov a muzikantov, ktorí to ešte nedotiahli na zaradenie do knižnice Spotify, je jednoznačne SoundCloud (Android, iOS).

 

Apka vám dovolí vytvoriť si vlastný účet (kanál), kde môžete nahrávať audio súbory všetkého druhu. Zároveň z nich však vytvára streamovateľnú stopu alebo embedovateľný prehrávač, takže skladbu môžete ľahko vložiť napríklad na svoje webové stránky. 

 

Soundcloud je však aj sociálnou sieťou, kde môžete komentovať a zdieľať skladby ostatných, čo vám pomôže s rozširovaním fanúšikovskej základne.

Mimochodom, Spotify myslí aj na ľudí, ktorí majú svetu čo povedať (a to doslova). Jeho appka Spotify for Podcasters (Android, iOS) dovolí prakticky každému začať s nahrávaním a vysielaním jeho podcastov na ľubovoľnú tému.

 

A kto vie? Ak začnete s rozhovormi, možno sa z vás stane rešpektovaný moderátor a čoskoro dostanete vlastnú online talkshow. Spotify vám zadarmo ponúkne neobmedzený priestor a vyrieši aj zdieľanie na platformy Apple Podcast či Google Podcast, kde si vás už nájdu všetci ostatní.

 

Ohúrte celú diskotéku vlastným remixom

Že neovládate hru na elektrickú gitaru alebo bicie? Začať môžete napríklad mixovaním už známych skladieb. Appka edjing Mix edjing Mix (Android, iOS) bola vyvinutá v spolupráci s profesionálnymi dídžejmi a simuluje schopnosti skutočného DJ pultu v klube. 

 

A čo viac, spojí sa s miliónovými knižnicami v službách Tidal a SoundCloud, takže o tony zdrojovej hudby máte postarané. 

 

Pokiaľ však zvládate hru na hudobné nástroje, alebo nebodaj s kamošmi v garáži skúšate s vlastnou kapelou, zaujme vás appka GarageBand (iOS).

 

Tá vám umožní nahrať zvlášť stopu s gitarou, basou či bicími a na obrazovke tak vďaka pár ťahom prsta “zmastrovať” celú skladbu do podoby, na ktorú budete najviac hrdí.  

 

Appka dokonca obsahuje aj virtuálne podoby hudobných nástrojov či syntetizátorov, ktoré budú znieť ako tie skutočné. Kapelu tak rozšírite aj bez drahých investícií. Na Androide sa mu blíži napríklad Music Maker Jam.

 

Štetec alebo ceruzky rovno na displeji. Každý deň

Ak vlastníte iPad alebo Android tablet aj s dotykovým perom, pravdepodobne jeho funkcie nevyužívate úplne naplno. Tie dnešné už rozpoznávajú stovky až tisíce rôznych intenzít prítlaku, takže vyrobíte hrubé čiary aj jemné tieňovanie. 

 

Displej tak nahradí papier či plátno a elektronika vám dovolí aj trochu “podvádzať”. V appkách ako je Sketchbook (Android, iOS) vždy existuje tlačidlo pre krok späť a pohyb prstami zazoomuje aj na tie najväčšie detaily. 

 

DailyArt (Android, iOS) vás môže každý deň potešiť podrobnosťami o niektorom z obrazov, ktorý nájdete aj v skutočných galériách. Tie sú dokonca aj v češtine. 

 

Verzia s jednorazovou platbou sprístupní celú databázu umeleckých diel. Pred ďalšou návštevou galérie sa tak naučíte niečo nové a na obrazy budete pozerať inými očami. 

 

Na Slovensku sa o podobnú výchovu snaží napríklad účet Dnešné umenie na Instagrame, ktorý môžete odoberať tiež. 

 

Vďaka 4ke máte všetky appky na dosah ruky

 

V rámci nového paušálu SLOBODA DÁTA získate nekonečný objem dát v SR. Pri kúpe cez e-shop teraz s novou 4ka SIM kartou ho máte na vyskúšanie len za 4 eurá na prvých 30 dní

 

Všetky odporúčané appky vyššie si tak bez obáv budete môcť stiahnuť aj cez mobilné dáta. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.