Sezóna národných parkov sa začína! S akými appkami sa vybrať do lesa?

Vyrazte do lesa ći národných parkov, kým ich ešte máme. S týmito apkami si výlet naplánujete raz-dva!

27.05.2024

Príroda sa už naplno zelená, vďaka príjemným teplotám vonku zvládnete šport aj turistické výlety a pohyb je overený liek na všetok stres aj bolesti chrbta zo sedenia v kancelárii. 

 

Či už sa rozhodnete len na chvíľu vybehnúť dolesa alebo podniknúť celodennú túru, tieto appky vám pomôžu, aby ste si všetko užili a vrátili sa v bezpečí. 

Kompas a cesta do cieľa priamo v mobile – Mapy.cz (Android, iOS)

Táto appka je absolútnou povinnosťou kedykoľvek odbočíte zo spevnenej cesty. Turistické mapy si totiž dokážete do mobilu stiahnuť a používať ich aj v offline režime  na miestach, kde práve nie je mobilný signál.  

 

GPS vo vašom smartfóne vám však na displeji vždy presne ukáže, kde práve ste a kadiaľ treba ísť do bezpečia. No a ak si označíte cieľ vášho výletu, uvidíte dokonca aj odhad zostávajúceho času a profil stúpania takže sa prípadne budete môcť vybrať menej náročnou trasou. 

Mapy.cz vám pomôžu aj v týchto dňoch. V Tatrách totiž zimná uzávera oficiálne končí až 31. mája, no appka s ňou počíta ukáže vám, kam vstúpiť môźete, a kam ešte nie. 

Tipy na výlety aj meštiakov aj ozajstných turistov

Portál Hikemates.com vám pomôže vybrať ten najlepší tip na výlet aj s údajmi o tom aká je náročnosť trasy, koľko kilometrov má a za aký čas ju prejdú priemerní turisti.  

 

Po rozkliknutí detailov sa dozviete tiež to, či je vhodná pre deti, kde sa dá parkovať alebo či na dopravu môžete využiť autobus, prípadne vlak.

Mobilnú aplikáciu autori zatiaľ nemajú (namiesto toho skúste konkurenčný Komoot pre Android alebo iOS), no s poriadnym mobilným internetom nebude problém všetky informácie vyhľadať aj priamo z mobilu.

Aby vás neprekvapila búrka 

Obdobie prudkých lejakov sa síce spája skôr s vrcholom leta a prázdninami, no počasie sa v horách môže meniť doslova z minúty na minútu. Pamätajte však na to, že kým v lese je lejak len poriadne nepríjemný, na hrebeňoch a v otvorenom teréne môže ísť počas búrky doslova o život.
 

Česká appka Windy bude váš súkromný meteorológ priamo v mobile. Aplikácií na predpoveď počasia je mnoho, Windy však ponúka pohľad na radar doslova v reálnom čase. 

 

Ľahko tak odhadnete, ako ďaleko búrka je a či sa ženie vaším smerom, alebo môžete zostať pokojní. 

Buď pripravený na najhoršie

Správny turista musí myslieť na všetko. V ruksaku by nemala chýbať turistická lekárnička, poriadny nôž pre prípad núdze, sprej proti medveďovi, powerbanka na dobitie mobilu, extra vrstva oblečenia a dostatok jedla či pitia, ak by sa výlet predĺžil.

 

Lenže aj najskúsenejší turista v tej najlepšej obuvi, ktorá nie sú sandále ani šlapky, sa môže šmyknúť a zraniť. 

 

Preto sa oplatí poznať telefónne číslo na Horskú záchrannú službu, ktorá vám vie prísť na pomoc aj v tom najťažšom teréne. Pamätajte si 18 300 alebo ešte lepšie, do Androidu alebo iPhonu si stiahnite appku horských záchranárov, ktorá vie záchrancom poslať aj vaše presné GPS súradnice. 

Poriadne pohodlie pre celú rodinu alebo naozajstná romantika? 

Do Tatier, Slovenského raja ale aj do kopcov okolo Banskej Bystrice, Myjavy či iných zákutí Slovenska sa rozhodne oplatí vycestovať na viac dní. Potom bude len na vás, či sa rozhodnete pre ubytovanie cez appku Booking.com (Android, iOS), kde nájdete aj hotely či penzióny pre celú rodinu, alebo zvolíte radšej romantiku turistickej útulne či vysokohorskej chaty vo Vysokých či Nízkych Tatrách.  

V lese či horách sa patrí odložiť mobil a kochať sa krásami prírody. V prípade potreby a na plánovanie všetkých výletov vám však poslúži paušál SLOBODA DÁTA od 4ky, s ktorým budeme môcť využívať neobmedzené dáta po celom Slovensku. 

 

Pri nákupe v našom e-shope s novou 4ka SIM kartou ho teraz môžete mať len za 4 eurá na prvých 30 dní. 


 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.