Ako si objednať nový mobil s paušálom od 4ky s extra zľavami?  VIAC INFO 

Zvládneš deň bez áut? Tieto appky ti pomôžu

Európsky týždeň mobility završuje deň, kedy budeš mať bezplatnú MHD-čku a auto by si naozaj mal nechať doma.

20.09.2024

Auto bolo po dlhé desaťročia symbolom slobody. V moderných veľkomestách je však dnes často skôr na obtiaž – ráno aj po práci bývajú cesty pravidelne úplne plné a v centre zas máš problém zaparkovať. 

 

Vybrať sa za povinnosťami či zábavou inak tak nakoniec môže byť rýchlejšie, lacnejšie a celkom určite lepšie pre tvoje zdravie. Individuálna doprava je navyše zodpovedná za veľkú časť emisií CO2, preto je 22. september symbolickým dňom bez áut, kedy by sme si mali aspoň na 24 hodín vyskúšať, aké to je cestovať ekologickejšie. 

 

Vybrali sme pár tipov a aplikácií, ktoré v tom pomôžu a kto vie? Možno sa ti cestovanie vlakom, na bicykli či pešo zapáči a zmeníš svoju pravidelnú rutinu!

MHD zadarmo a akcie v slovenských mestách

Dňu bez áut, ktorý tento rok pripadá na nedeľu, predchádza tzv. Európsky týždeň mobility. Mnohé mestá ho využívajú propagáciu svojej MHD a počas jedného dňa v týždni jazdia autobusy úplne zadarmo, prípadne zadarmo pre tých, ktorí sa preukážu platným vodičským preukazom. 

 

Treba si však zistiť, či akcia platí aj vo tvojom meste. Tento rok sa zapája napríklad Senica (v piatok), Žilina (v nedeľu) či Prešov (piatok až nedeľu na denných linkách).

 

Bratislava sa zas inšpirovala príkladom zo zahraničia a vďaka Dobrému trhu, ktorý bude v sobotu 21. septembra, nahradia zaparkované autá na Panenskej ulici komunitné stánky s dobrým jedlom, kávou či remeselnými výrobkami. Mestá takto ukazujú, že autá nemusia byť všade a keď sa hlavné tepny nahradia pešími zónami, do ulíc sa vráti život, farby a rôzne malé zaujímavé prevádzky.

Do práce či do mesta na bicykli

Súčasťou týždňa mobility býva aj aktivita firiem, ktoré svojich zamestnancov vyzývajú, aby auto nechali doma a do práce jazdili na bicykli. Pokiaľ vlastný nemáš, prípadne sa bojíš, že ti tvoj superdrahý cesťák niekto ukradne, môžeš využiť zdieľané bicykle, prípadne kolobežky. 

 

V hlavnom meste sa dá použiť mobilná appka Rekola či SlovnaftBajk. Rekola navyše každý deň ponúka 2 jazdy do 60 minút (čo je ideálne ja jazdu do a z práce) úplne zadarmo, ak vlastníš firemný benefit v podobe MultiSport karty. Požičanie bicyklov ti v daný deň nezruší právo navštíviť ešte v fitko, saunu či iné športovisko. 

 

Svoje zdieľané bicykle má však aj Trnava a mnohé iné mestá. Tam, kde ich neponúka priamo samospráva, zas nasadni napríklad na kolobežky Bolt či Tier. Mysli však na to, že kolobežky môžu byť nebezpečné a preto jazdi opatrne, ideálne s prilbou a najlepšie po cyklotrasách mimo bežnej premávky. 

Cyklotrasy? Máme ich aj na Slovensku

Je nám jasné, že v našich mestách to nevyzerá ako v Holandsku. Cyklotrasy však pribúdajú a aj keď často nejde o samostatné vyhradené cyklopruhy, je ich už pomerne dosť. 

 

Aplikácia Mapy.cz po prepnutí na vrstvu turistických máp zobrazí aj všetky cyklotrasy, ktoré sú vyznačené bodkovanou čiarou. Pri vyhľadávaní trasy z bodu A do bodu B tiež dokáže prioritizovať bicykel a ukáže dokonca aj prevýšenie, ktoré budeš musieť prekonať.

 

A pokiaľ to u teba do práce mimo hlavných ťahov a štvorprúdoviek naozaj nepôjde, možno ju využiješ aspoň cez víkend, keď na bicykel vyrazíš len tak, pre radosť. 

Vlakom alebo autobusom na dlhšie trasy? Takto budete na stanici vždy na čas

Možno sa to nezdá, ale vďaka eurofondom a novým vozidlám sa aj kvalita mestskej hromadnej dopravy posunula oveľa vyššie. Autobusy aj električky sú modernejšie a väčšina z nich klimatizovaná, takže sa nebudeš potiť ani v uprostred leta. 

 

Aplikácia Ubian ti nájde všetky odchody MHD v najväčší mestách na Slovensku, použiť však často môžeš aj Google Mapy. Jednoducho na mape označ, kam sa chceš dostať a namiesto auta zvoľ verejnú dopravu.

 

Na cestovanie medzi mestami je ideálna appka CP.sk, ktorá naprílad medzi Košicami a Banskou Bystricou nájde všetky vlaky, ale aj autobusy. V appkách ako je IDS BK či cez SMS-ky si dokážeš lístky na BUS kúpiť aj z mobilu. Lístky na vlak zas kúpiš v appke ZSSK Ideme vlakom, ktorá umožňuje zaplatiť aj cez Google Pay či Apple Pay. 

Taxi, taxi. Dnes už aj bez hotovosti

Rýchlejší a pohodlnejší ako vlak môže byť taxík. Technicky tak deň bez áut nezvládneš úplne bez auta, ale ak to nebude tvoje vlastné, aspoň nemusíš myslieť na parkovanie. Navyše, ak si prisadne ešte niekto z rodiny či kolegov, cesta vás nevyjde ani nijak obzvlášť draho. 

 

Výhodou aplikácií ako je Uber, Bolt či Hoppin je, že nemusíš nikam volať a vyťahovať hotovosť. Taxík si zavoláš priamo cez ich apky a priebežne môžeš sledovať, ako ďaleko vodič je a koľko sa ešte v podniku môžeš zabávať. 

 

Výslednú sumu za vašu jazdu tiež vidíš ešte predtým, ako do taxíka vôbec nasadnete. 

Všetky tieto appky budeš môcť využívať aj bez strachu z premrhania všetkých dát, pokiaľ budeš mať paušál s poriadnou porciou voľných dát. S paušálom SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE od 4ky získaš až 20 GB v SR (z toho 9,56 GB v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ti pribalíme ešte 50 minút na volania alebo SMS v celej EÚ.

 

Získať ho môže každý študent vo veku od 6 do 26 rokov. Aktivovať sa dá priamo v aplikácii Moja 4ka a platiť sa môže pohodlne a automaticky z platobnej karty.

 

4ka ponúka aj lacnejšiu verziu, ktorá stojí len 4 eurá na 30 dní a ponúkne ti 4 GB dát a k tomu 50 min/SMS v celej EÚ, ak viac nepotrebuješ. O prenesené gigabajty sa tak už viac nebudeš musieť starať!  

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.